Mestskí poslanci považujú opatrenia radnice za nedostatočné

30.06.2011 Prešov

Prešov 30. júna (TASR) – Navrhované opatrenia vedenia Mestského úradu v Prešove, ktoré by mali zabrániť porušeniam platných predpisov pri nakladaní s financiami či uzatváraní zmluvných vzťahov, považujú viacerí poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) za nedostatočné. Počas rokovania MsZ v stredu (29.6.) nesúhlasili ani s postupom radnice pri vyvodení zodpovednosti za vzniknuté pochybenia.
V posledných týždňoch sa na radnicu vzniesla vlna kritiky za riadenie projektov rekonštrukcií. Poslanci žiadali preložiť opatrenia na základe zistení hlavného kontrolóra pri financovaní rekonštrukcie ZŠ Prostějovská, kde vznikli práce navyše a zvýšili sa neoprávnené výdavky, ktoré boli súčasťou zmluvy a neboli finančne kryté. Okrem toho išlo o zistenia v ďalších dvoch prípadoch.
"Tieto opatrenia nepovažujeme za dostatočné. Dokonca niektoré z nich vnímame ako deklaratívne, ktoré nič neriešia a preto žiadame dopracovať opatrenia o vznesené pripomienky," uviedla pre TASR predsedníčka klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd Andrea Turčanová.
Poslanec Alexander Ernst (Smer-SD) navrhol doplniť uznesenie, ktorým by zastupiteľstvo konštatovalo nedostatočnú koordinačnú a riadiacu prácu vedenia prešovského mestského úradu pri implementácii projektu ZŠ Prostějovská.
Jeho stranícky kolega Michal Kaliňák kritizoval predovšetkým spôsob, akým radnica vyvodila osobnú zodpovednosť a nazval ho fraškou. "Koľkokrát sa ukáže prstom na niektorého úradníka, tak ten už paradoxne nie je zamestnancom MsÚ a teda mesto voči nemu nemôže vyvodiť žiadne sankcie," povedal Kaliňák.
Primátor Hagyari uviedol, že niektorí ľudia, ktorí mali pochybiť, už z mestského úradu odišli. "Tí, ktorí zostali, majú hrozbu výpovede v prípade opakovaného porušenia zákonných noriem a samozrejme nasledujú aj určité finančné postihy. Máme záujem, aby sa tieto nedostatky neopakovali," konštatoval Hagyari.
Podľa neho budú opatrenia súčasťou pripravovaného všeobecne záväzného nariadenia. Zdôraznil však, že peniaze, ktoré boli minuté, investovali do majetku mesta, pretože to bolo potrebné a nešlo o žiadne fiktívne práce.
Zastupiteľstvo zároveň uznesením požiadalo primátora, aby v zmluvách a dodatkoch, ktoré sa týkajú projektov financovaných z nenávratných finančných príspevkov, bola zapracovaná podmienka účinnosti zmluvy až po schválení financií uznesením MsZ.   
 

Vyberte región